به گزارش راهبرد معاصر؛ «دیوید پیمان» معاون دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور مالی و تحریمهای وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد دولت متبوعش بهزودی هشدارهایی را خطاب به شرکتهای کشتیرانی، بنادر و شرکتهای بیمه که اقدام به ذخیرهسازی نفت ایران بر روی دریا میکنند، صادر خواهد کرد.
این مقام آمریکایی در حالی از گام جدید دولت متبوعش برای محدود کردن صادرات نفت ایران خبر میدهد که دولت ترامپ هنوز با گذشت بیش از 22 ماه از خروجش از برجام و مطرح کردن ادعای به صفر رساندن صادرات نفت ایران ظرف مدتی کوتاه هنوز نتوانسته است علیرغم تهدید مکرر خریداران نفت ایران به هدف خود در این زمینه دست یابد.
معاون دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور مالی و تحریمهای وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه اظهارات تهدیدآمیز مقامات آمریکایی خطاب به شرکای تجاری و خریداران نفت ایران گفت: «ما هر کسی را که نفت، محصولات پتروشیمی یا فرآوردههای پالایشی ایران را [روی دریا] ذخیره و از این طریق تحریمهای آمریکا را نقض کند، هدف تحریمهای خود قرار خواهیم داد.»
وی همچنین اعلام کرد که به شرکتهای کشتیرانی هشدار داده خواهد شد که از این پس نباید بهمنظور دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران اقدام به خاموش کردن موقعیتیاب (ترانسپوندر) خود کنند.
با توجه به اینکه طبق مقررات سازمان بینالمللی دریانوردی (IMO) خدمه کشتیها اجازه دارند موقعیتیاب کشتی را در برخی مواقع حساس -از حمله در صورت وجود خطر حمله دزدان دریایی یا موارد مشابه- خاموش کنند، تحت فشار قرار دادن شرکتهای کشتیرانی از سوی دولت ترامپ برای خاموش نکردن موقعیتیاب کشتیها برای جلوگیری از دور زدن تحریمهای علیه ایران اقدامی غیرقانونی قلمداد خواهد شد؛ هرچند دولت آمریکا تاکنون بهمنظور پیش بردن اهداف خود در مقابل ایران اقدامات غیرقانونی متعددی انجام داده است.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اوایل اردیبهشتماه در اظهاراتی در در نشست مؤسسه «جامعه آسیا» با اشاره به اینکه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد بر عادیسازی روابط تجاری کشورها با ایران تأکید دارد، از اینکه آمریکا بهعنوان یک عضو دائم شورای امنیت از دیگر کشورها میخواهد روابط تجاری خود با ایران را قطع کنند بهشدت انتقاد کرد.
وی در این باره گفت: « من 40 سال است که با سازمان ملل متحد سر و کار دارم و تا آنجا که میدانم این اولین بار است که یک عضو دائم شورای امنیت آشکارا از دیگر کشورها میخواهد قطعنامه شورای امنیت را نقض کنند و حتی آنها را تهدید به مجازات میکند. من فکر میکنم این ایران نیست که باید تصمیمی در این خصوص بگیرد، بلکه جامعه بینالملل باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد اجازه دهد این روند ادامه یابد یا اینکه میخواهد آن را متوقف کند.»
اگرچه تحریمهای آمریکا مشکلاتی را برای اقتصاد ایران به وجود آورده است، اما بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در گزارش اخیر خود پیشبینی کردهاند که با تخلیه شدن اثر تحریمها، روند نزولی اقتصاد ایران در سال جاری میلادی پایان خواهد یافت.
چندی پیش شبکه آمریکایی بلومبرگ نیز در گزارشی تأکید کرده بود که سیاست تحریم علیه ایران به آخر خط رسیده و آمریکا گزینههای زیادی برای اعمال تحریمهای بیشتر در اختیار ندارد.
منبع: تسنیم